Artikelindex

 In de papieren archieven vond ik onderstaand verslag, wat in het lokale clubblad is verschenen, van een vrij spannende vakantie.

VAKANTIE 1994

Met Kaaiman bijna naar de haaien.....

Eindelijk is het zover na een lange hete zomer, kan ik samen met mijn vrouw op vakantie. En wel voor 5 weken, de laatste dagen kunnen niet snel genoeg voorbij gaan. Donderdagavond 18 augustus vertrekken we met onze zeilboot uit de thuishaven de Batavier te Niftrik richting Denemarken. Dit wordt onze 2e reis daar naar toe, 3 jaar geleden zijn we er al eens geweest met ons vorig schip. Een polyester zeiljacht van 8 meter lang, voor de kenners een rondspant met kimkielen, waarmee je gemakkelijk droog kunt vallen op ondiepe plekken in de waddenzee.

Nu met een aluminium multiknikspant van 8.5 meter lang met een vinkiel, waarmee we droogvallen wel kunnen vergeten. Dit bepaald in belangrijke mate onze route, evenzo bepalend is dat onze hond altijd mee gaat en we mede daarom elke avond een plek moeten vinden om te overnachten.

José, mijn vrouw, en ik hebben ook nog geen ervaring met echte nachtelijke zeiltochten, ondanks het feit dat we al bijna 2.5 jaar, elk jaar met een boot op vakantie gaan. Wat in den beginne begon met vaartochtjes op de plassen en wat zich later uitbreidde naar meren en weer later naar het IJsselmeer en tenslotte ook dagtochten op zee. De meeste jaren samen met onze kinderen die in belangrijke mate ook bepalend waren voor onze koers. Nu de kinderen niet meer mee willen hebben we alleen rekening te houden met elkaar en zoals de zeiltocht van dit jaar ons geleerd heeft in toenemende mate onze ouder wordende hond. Of Worden we zelf wat ouder en neemt onze zeewaardigheid ook af?

Over de reis waarvan ik nu enig verslag doe, zal duidelijk Worden dat we onze grenzen weer eens getart hebben. Wat bezielt een mens omdat juist in zijn vakantie op te zoeken? Veel psychologische achtergronden zijn wellicht te noemen, ik beperk me maar tot naar wat ik vermoed bij meerderen bekend voorkomt – het verlangen naar avontuur - Aan een pittige klus beginnen met de kans op barre omstandigheden en die dan toch klaren.