Artikelindex

Bundeling van ons vakantieblog 2012
 
Gemaakt op dinsdag 12 juni 2012 10:58
Scheveningen
 
We zijn zondagmiddag uit Lelystad vertrokken, nauwelijks wind, dus veel motoren we wilden door Amsterdam heen naar Nauwerna om daar bij de brug te overnachten. Allemaal prima gelukt maar de volgende ochtend geen controlelampjes van de motor, direct gaan de gedachten uit naar vorig jaar met een kapotte dynamo in Kiel. De motor kan nog wel gestart worden en vertrekken we naar IJmuiden bij de Volvo Penta dealer een prima advies gekregen om met de dynamo op de fiets naar een reparateur in Beverwijk te gaan. Een uurtje hard fietsen leverde op dat er niets mis was met de dynamo en na terugplaatsing bleek het om de Splitter (diodebrug) te gaan. Allen bekabeling daarvan aan elkaar gekoppeld en het probleem was weer opgelost. We zullen nu de accu van de motor in de gaten moeten houden dat die niet leeg trekt op bv. de koelkast. Toch enigszins vermoeid van al het gedoe en ook de wisselende weersverwachting deed ons besluiten om niet rechtstreeks naar Lowestoft te varen maar naar Scheveningen. Voor de 1e helft ging dit prima met een mooie oosten wind, de 2e helft was deze verdwenen en met enkele buitjes een tegenwindje uit het zuidwesten. De waarschuwing via de marifoon voor NO-6 en onweer maakte dat we zo snel mogelijk om de motor de resterende mijlen hebben afgelegd. Het zag er dreigend uit maar we hebben er niets van mee gekregen. Voorlopig trekken we langs de kust voort.
 
Gemaakt op donderdag 14 juni 2012 19:03
Ramsgate
 
We zijn aan de "overkant" na een fikse zeiltocht van Scheveningen naar de Roompot 50 mijl in 6 uur wel met een zeer stevige windkracht van ruim 5 uit het noorden. Dus ruime wind en ook soms uitgeboomd, het ging hard toen we rond 15 uur voor het slijkgat zaten leek een vervolg van de voortvarende tocht met stroom mee een goede gelegenheid om flink op te schieten. Woensdag "slechts" 30 mijl naar Blankenberge in hoofdzaak ook ruime wind maar met 5 mijl per uur waren we al heel tevreden. De weersvooruitzichten geven aan dat er pittig weer op komst is, harde wind uit het ZW en preferen we een rustige ontspannen overtocht. Vandaag donderdag 14/6 is er heel weinig wind uit het oosten en besluiten om dan maar op de motor in 10 uur 60 mijl naar Ramsgate te overbruggen. 's Morgens om 6 uur vertrokken en met een lekkere zonnetje, wel fris, aan de lange tocht begonnen, gelukkig weinig scheepvaartverkeer op de shipinglanes en na ruim 7 uur was er voldoende wind om op het zeil verder tegaan. De wind trok steeds meer aan naarmete we de Engelse kust naderen en zijn we om 16 uur (15 uur Engelse tijd) in Ramsgate. Waarschijnlijk blijven we een paar dagen om de omgeving te verkennen. 
 
 
ramsgatehaven-krijtrotsen  ramsgate-ligplaats  ramsgate-binnenhaven
 
Gemaakt op zaterdag 16 juni 2012 16:09
Ramsgate 2
 
Nog een kort berichtje uit Ramsgate, we liggen hier nog steeds vanwege de harde ZW wind. Morgen verwachten we dat het minder wordt en willen we wel eens naar een ankerplaats. Vermoedelijk in de buurt van de River Crouch. Volgens de weerkaart wordt het de komende week (zeer) rustig weer en verwachten we geen grote afstanden te maken en de kreken in de Thames Estaury ruim te verkennen. We maken de tijd vol met wandelingen, boodschappen en vanmorgen een spelletje Bowls bij de locale club. Op een prachtige green buiten, wel heel anders dan we gewend zijn maar wel leuk en gezellig. José en Jan
 
Gemaakt op woensdag 27 juni 2012 19:10
Theems estuary
 
We zijn weer op vaste wal, door het gebrek aan voldoende internetmogelijkheden is de berichtgeving beperkt gebleven. Een korte terug blik op Engeland, vanaf Ramsgate een mooie echte zeiltocht, hard en hoog aan de wind naar Burnham on Crouch. De geplande ankerplek viel tegen maar verderop was het prachtig maar de moorings bleken geen mooring te zijn, nergens was een bevestiging mogelijk. Ondanks de mooie omgeving besloten om een betere plek op te zoeken die we in Walton Backwaters hebben gevonden. Een kreken gebied achter Walton on the Naze met ruim voldoende moorings, helaas de helft voldoende wind en de rest op de motor. We lagen achter in de kreek vrij ver van het dorp af en op de terugweg was de benzine van motor van de bijboot op en moest er een stevig stuk geroeid worden. Maar het was mooi zonnig weer  en we hadden zeker genoten van de wandeling naar The Naze met een mooie toren die we beklommen hebben met een prachtig uitzicht rondom. Na 2 nachten waren we aan iets nieuws toe en zijn, niet zover, gezeild naar de River Orwell. Die kennen we van eerdere bezoeken en staat bekend om z'n pracht. Aan een mooring met hoog water naar de kant en na een fraaie wandeling over één van de vele Footpath kwamen we aan in Pinmill met de voor zeilers bekende pub The Butt & Oyster (butt is een naam die in de omgeving gebruikt wordt voor een soort platvis)
13orwel-ankerplekkl  16orwel-koren1-kl  18orwel-but2kl
 
Orford
 
 Kort berichtje via gsm. Gisteren de rivier de Orwell verlaten met een lunch in de Butt and Oyster. Als je daar als zeiler niet bent gweest dan.....Nu de rivier de Ore, het waait minstens 6, van de havenmeester hebben we een mooring in de luwte gekregen en gezien het weer mogen we hier het komend weekend gratis liggen. Een heel klein dorpje met een kasteel in een mooie omgeving. Die gaan we vanmiddag maar eens verkennen. We hopen op een niet te natte overtocht in de bijboot naar de steiger een paar 100 meter verderop. 
 
Na de volgende dag in deze gelegenheid van een lekkere lunch te hebben genoten en een lekkere pint Ale zijn we vertrokken naar de River Ore naar het plaatsje Orford. De toegang is heel lastig en we waren al wat laat ivm de diepgang en was het behoorlijk spannend om door de branding heen de rivier op te varen maar gelukkig stond er nog genoeg water. Wel sterke tegenstroom en steeds toenemende wind na 5 mijl een goede mooring gevonden en konden we rusten van een inspannende gebeurtenis. De volgende ochten ons gemeld bij de havenmeester Philip Attwood een aardige en gezellige man met goede adviezen en we mochten gratis het hele weekend blijven liggen gezien de slechte weersomstandigheden. Overigens hebben we weinig regen gehad, dit in tegenstelling tot midden en noord Engeland waar men ernstige wateroverlast had. Terwijl in deze omgeving de boeren aan het sproeien waren vanwege de droogte.
 
Vrijdag hebben we het kasteel van dit echt engels oude stadje bezocht en een wandeling in de omgeving gemaakt, na de aanschaf van een routebeschrijving van de Footpath uit de omgeving zaterdag een wandeling van 16 km gemaakt.
 
Orford-kasteel  Orford-kasteel-koningsverblijf  Orford-uitzicht vanuit het kasteel over het stadje
 
Zondagmiddag werd er een weersverbetering verwacht, die kwam er ook min of meer en het leek ons verantwoord om een niet te lange tocht naar nog eens Walton Backwaters te maken. De mogelijkheid om nog verder noord-oostelijk te gaan zagen we niet zo zitten, al de tijd is er geen sprake van stabiel zomerweer en nieuwe depressies boven Engeland dienen zich al weer aan, dus geleidelijk aan weer terug. De zeiltocht op die zondagmiddag was zeer heftig, er waren mooie periodes maar die werden regelmatig afgewisseld met zeer heftige buien en keiharde wind. Met flink gereefd tuig toch doorgezet en met ruim 2 uur de rust gevonden aan een ons bekende mooring in Walton Backwaters. De volgende dag vroeg vertrokken ivm met het tij richting Ramsgate, in 1 keer de hele Thames Estuarie over zo'n 40 mijl, een heerlijke zonnige dag die met een mooie bries begon maar halverwege geheel verdween en we nog menig uur op de motor moesten varen om in Ramsgate te komen. Klaar voor de overtocht naar Duinkerken een afstand van 36 mijl hebben we op dinsdag gevaren opnieuw met een mooie bries vertrokken maar na 2 uur liet de wind het geheel afweten, wel mooi zonnig. De voorspelling voor vandaag - woensdag 27/6 - waren prima ZW 4 en 23 graden. Die wind kwam pas na uren maar we hebben stug doorgezet en na 8 uren zeilen bereikten we de haven van Zeebrugge. We hebben wel de truien aan gehouden, op zee was het nog behoorlijk fris en de zon liet het bij regelmaat ook afweten. Voor morgen wordt er nog warmer weer voorspeld en een mooie Oost Zuid Oosten wind verwacht tot windkracht 4. Dat ziet er goed uit voor onze plannen naar de Roompot. 
 
Gemaakt op donderdag 28 juni 2012 15:56
Roompot
 
We hebben een mooie zeiltocht kunnen maken van Zeebrugge naar de Roompot, aan de wind uit OZO maar het laatste stuk naar de sluis niet bezeild. Nog wel 2 slagen gemaakt maar met stroom tegen en weinig wind niet erg succesvol. Na ruim een half uur motoren stond de sluis voor ons open en waren we in een kwartier op de Oosterschelde. We verheugen ons op de verse mosselen. 
 
Gemaakt op vrijdag 29 juni 2012 20:45
Scheveningen 
 
Een heerlijke mosselmaaltijd in de betonhaven, met mosselen direct uit de kwekerij, was een goede afsluiting van gisteren. Vandaag opnieuw heel snel door de sluis waardoor we iets te vroeg waren en het tij een uur tegen hadden, helaas ook wat weinig wind op onrustige water met veel deining. Uiteindelijk kwamen we toch redelijk opgang en met de wind pal achter hebben we tegen zessen te haven van Scheveningen bereikt. Morgen nog 25 mijl weer met wind achter en hopelijk dan echt windkracht 4 naar IJmuiden. Zoals het tot nu toe gaat verwachten we zondag avond weer thuis te zijn.
 
Gemaakt op maandag 02 juli 2012 12:17
Nijmegen
 
We zijn weer thuis, van Scheveningen naar IJmuiden ging het prima, wel weer voor de wind wat we niet zo geweldig vinden met het zware uitboomwerk op het voordek maar om 13 uur waren we al door de sluis en genoeg tijd om op ons gemakje het Noorzeekanaal door te motoren en van de Oranje sluizen nog heel kalm naar de vluchthaven aan het begin van de dijk naar Lelystad. Slecht 1 ander scheepje lag daar afgemeerd ook langs de steiger i.p.v. in de boxen maar die zijn voor ons toch te smal. Zondagmorgen met een stevige 4-5 uit ZW alleen op de fok in 3 uurtjes naar Lelystad en om 13 uur afgemeerd aan onze steiger. 
 
Zo'n vakantie blijft altijd een wikken en wegen tussen het verlangen om te vertrekken maar ook om weer (even) thuis te zijn. We kijken terug op een voorspoedig verlopen reis naar Engeland en we hebben daar genoten van de omgeving. Gelukkig in hoofdzaak droog weer maar wel behoorlijk fris, niet echt zomers.
 
Koppelingen:
 
José en Jan