Afsluiting seizoen 2015

op . Gepost in Ongecategoriseerd

Onze jaarlijks ritueel, Jan loopt de halve marathon van de Berenloop op Terschelling en gaan we daar naar toe met onze boot, tevens als afsluiting van ons zeilseizoen. Dit jaar hebben we als gast Nico de Ronde aan boord die we kennen van onze bowls club en die een avontuur wel aanspreekt.enkhuizen De vooruitzichten voor de heenweg zijn redelijk gunstig, zacht weer, wel wat te weinig wind maar een goede start voor onze onervaren gast.

Dinsdag middag 3 november vertrekken we uit Lelystad richting Enkhuizen, halverwege moeten we de motor bij zetten om voor het donker aldaar te arriveren. Ondanks de weinige wind liggen we niet echt rustig aan de kop van de dam maar verhuizen naar een andere plek vinden we teveel gedoe. Na een goede nachtrust en met een mooi lopend windje naar Stavoren waar we lunchen en wat inkopen doen. De middag is ruim voldoende om nog naar Makkum te zeilen en zijn we klaar om de volgende dag het wad op te gaan. Enerzijds loopt het tij ongunstig maar met in ons achterhoofd om bij hoog water van de Inschot boei nr. 5 rechtstreeks naar de Vlielanderbalg te zeilen, vertrekken we 3 uur na laag water. In het Verversgat hebben we dan nog lekker de stroom mee en op het wantij van het Schuitenzand loopt het dan niet veel tegen. Naar IN 5 langs het gasstation wel stroom tegen maar de wind trekt wat aan, en kunnen we nog prima snelheid houden. Helaas is het wel gaan regenen, Bij de IN 7 zien we al voldoende reden om af te steken, het is nog 1 uur voor hoog water dus als we vast lopen kunnen we nog wel terug naar de vaste route. We varen tussen de staken van de mosselpercelen en de dieptemeter geeft nog 5 meter, dus die staken zijn heel lang, de koers is nog goed bezeild en we zien de dieptemeter wel terug lopen tot ruim een meter maar er blijft voldoende ruimte over. We genieten van deze korte verbinding en zijn na uurtje al in het diepere vaarwater van de Vlielanderbalg. Op Vlieland zijn we de enige gast in de haven, in het zomer seizoen vallen we altijd droog aan de overzijde maar na 1 november is het half geld in de Waddenhavens dus dan is een plaatsje aan de steiger wel lekker rustig en warm. vlieland

Vrijdag morgen maken we eerst een mooie wandeling door de duienen en komen uit op het kerkplein van Vlieland. Na de lunch hijsen we de zeilen en zijn in anderhalf uur via het Schuitengat op Terschelling, er liggen meer boten in de haven dan verwacht en de broer van Jan staat ons bij de steiger al op te wachten. Zaterdag toch weer een wat regenachtige dag, we vinden voldoende beschutting in de bossen om een lekkere wandeling te maken,wandelen terschelling 's avonds gaan we gezellig uit eten ook met kenissen van vorig jaar die ook weer op het Berenloop festijn zijn afgekomen. De zondag, zoals voorspelt begint als een mooie zonnige dag, ondanks de inspanningen van het lopen is het wel genieten, de laaste 5 km bewolking maar tevreden aan de finisch en kijken gezamelijk terug, tijdens een lekker diner bij restaurant Nap, op mooi evenement.

Maandag 7 uur touwen los, het is nog donker maar in het oosten begint het te gloren, de Slenk is goed bezeild en zijn we al vlot in de West Meep waar de stroom mee zou moeten lopen, maar we zij blijkbaar te vroeg wat we kunnen bezeilen, zeilen we maar naar het laatste stuk naar het Inschot gaat de motor bij, we willen geen tijd verliezen gezien de voorspelling van zeer harde WZW wind in de middag. Nabij het Inschot gaat de motor uit en zeilen we met voldoende snelheid van 5 knopen tegen de stroom in, omdat we nog steeds vroeg zijn durven we niet de ondipete van het Zuidoostrak te nemen en gaan we weer via het Verversgat met daar weer lekker de stroom mee en hoog aan de wind. Met enige oponthoud door de Lorentz sluizen en daarna gereefd het IJsselmeer op. De wind is aangetrokken tot W - 7 en is het vooral afzien voor onze gast, ter hoogte van Stavoren besluiberenloop-nicoten we om daar de haven in te gaan waardoor hij wat rust kan nemen, het weer is verder ook weinig aantrekkelijk met flinke buien. Dinsdag waait het de hele dag ZW 7 en gaan we samen met de trein naar Workum om een bezoek te brengen aan het museum Jopie Huisman, een al langer gekoesterde wens van onze passagier, ooit hebben wij het bezocht op de oude locatie en was het een mooie en aan te bevelen bezoek op de nieuwe locatie.vrouwtje stavoren

Woensdag is het een stuk rustiger en zijn we rond het middaguur in Lelystad, het sluizen verloopt voorspoedig en hebben we de boot bijtijds voldoende winterklaar, om aan het eind van de dag in Nijmegen te vertrekken en kijken we met voldoening terug op deze afsluiting die alle elementen in zich had van weinig tot zeer harde wind, lekker wad varen over ondiepe stukken en bijna de wereld voor je alleen.