Artikelindex

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Bundeling blog 2013

op . Gepost in Ongecategoriseerd

Bundeling van ons vakantieblog Zeeland 2013

Lelystad-IJmuiden-Scheveningen

op 25 juni 2013.

Vooraf; de oude navigatie apparatuur, krijgt er steeds meer moeite mee, de stuurautomaat is al verangen incl. bedienpaneel, en ook de stuurmotor is aan vervanging toe.

De start op zondag was niet zonder problemen, aanvankelijk ging het vervangen van de stuurmotor prima. De oude onderdelen die ik nodig had zaten erg vast en is bij het losmaken de draad binnen in de koppeling iets beschadigd.  Maar dat was niet direct te zien, dus met zweet op de rug en vloekend op de buik in het motorruim kreeg ik de knelkoppeling er niet op. Na demontage zag ik de lichte beschadeging. Gelukkig konden we bij de watersportwinkel een stukje koppeling vinden met dezelfde draad. Niet om te vervangen maar om op een makkelijker plaats de draad van de koppeling weer gangbaar te krijgen.

Het onderdeel zelf is niet verkrijgbaar maar met dat stukje koppeling en een bankschroef lukte het om de beschadigde draad weer gangbaar te krijgen en was het probleem opgelost. 
Tevens wilde ik de impeller vervangen, dag ging aanvankelijk ook prima maar bij het vast draaien van het plaatje was 1 boutgat dol gedraaid. Dat hebben we al een keer eerder gehad dus wist ik wat ik moest doen, het hele pomphuis demonteren, nieuwe draad in het gaatje tappen voor een iets groter boutje. 
Dat zit dus ook weer goed, het plan om nog allerlei ander klusjes te doen hebben we laten varen, volledig uitgeteld toch nog een wandeling voor de ontspanning en vroeg naar bed.
Van Lelystad naar Amsterdam gezeild, ivm de windrichting eerst tot bijna Enkhuizen vandaar af was Amsterdam in 1 keer bezeild. Stevige wind en dus mooi zeilen. Bij IJmuiden konden we zo de sluis invaren en lagen we om 18.30 uur aan de steiger. Vanochtend om 8 uur vertrokken en na een uur de stroom mee, en dat was ook nodig bij zwakke wind, maar wel zon. We hebben er bijna 6 uur over gedaan naar Scheveningen. 
Morgen willen we naar Stellendam maar de verwachting is een zwakke wind NW 1-3 late W 2-4
We zien wel, we proberen zoveel mogelijk te zeilen.
 

Scheveningen-Stellendam-Volkeraksluis

op 28 juni 2013.

Vanuit Scheveningen is de wind nog steeds vrij zwak en de zon blijft achter de wolken.

Met moeite, zeer hoog aan de wind, bereiken we de Eurogeul voor Hoek van Holland. De oversteek doen we zo snel mogelijk op de motor, mooi de gelegenheid om op te loeven want de aanloop van het Slijkgat naar Stellendam is ook maar net bezeild. De wind blijft zwak, we dachten de stroom mee te hebben maar al ruim na de kentering nog steeds een beetje stroom tegen, wat bleek; er werd volop gespuid vanaf het Haringvliet. De sluis werd snel genomen en meerden we af aan een gele ankerboei achter de Marina.

Donderdag; de wind aardig aangetrokken en alleen op de fok voor de wind naar Middelharnis. Na de lunch en boodschappen op dezelfde manier naar het mini haventje van Tiengemeten. Je mag er in de haven niet overnachten, wel is er een natuurcampin, Rien Poortvliet museum en activiteiten voor kinderen.. Ruim een uur gewandeld en in de herberg iets genuttigd de fok weer gehesen en om 18.30 uur onder de Haringvlietbrug door naar de overnachtingssteiger bij de Volkeraksluizen

De Heen - Grevelingen

op 05 juli 2013.

We zijn in De Heen nog een dag extra gebleven, het was mooi zonnig en rustig weer voor wat schilderwerk en het vervangen van het brandstofwaterscheidingsfilter van de motor. Met het idee om de omgeving verder  te verkennen

zijn we naar St. Philipsland gefietst ( 10 km) om daar een hapje te eten. Maar helaas geen enkel restaurant. We weten nu wel hoe het er aan het eind van de Krabbenkreek uitziet, weer terug gefietst en in De Heen smakelijk gegeten.

Zondag 30 juni bericht van Sandra dat ze onderweg zijn naar de Volkeraksluizen, dus wij eerst de weg terug ook naar de sluizen, daar hebben we hen geholpen de mast overeind te zetten en zijn daar de nacht blijven liggen. Maandag stond de wind pal tegen op het Volkerak en konden we ons al kruisend uitleven op het zeilen. Bij  de Krammer en Grevelingen sluis, ging het redelijk voortvarend en waren we ruim op tijd om samen een mooi plekje aan het Mosseleiland te vinden. 

Voor Lin en Nanna een heerlijke plek om samen met andere kinderen krabben te vangen en als de emmer vol is onder toezicht van ons de krabben hardloop wedstrijd te houden welke het eerst bij het water is. Dinsdag, het is een beetje heiig en weinig wind, met veel andere zeilboten schuifelen naar het andere eind van de Grevelingen voor de kinderen duurt dat net te lang en vinden ze een zeilvakantie maar niks. Ondanks dat we onderweg kort mochten genieten van de aanwezigheid van een bruinvis. In Scharendijke hebben we de n odige inkopen gedaan, de situatie is daar behoorlijk veranderd, de gemeente haven is nu ook jachthaven. Maar je mag wel 1 uur gratis aan de meldsteiger liggen om boodschappen te doen. Voor de nacht vinden we aan de Middenplaat bij de steigers aan de buitenkant een prima plek die de woensdag, een bewolkte dag, ook prima gebruikt kan worden als uitvalsbasis naar het tropisch zwembad bij Port Zelande. Opa en Oma maken in die tijd een fikse wandeling langs het strand, terwijl de jeugd enorm geniet i het bad El Mundo. De voorspellingen zijn goed het wordt mooi zomerweer en we besluiten om wat tochtjes te maken in dit deel van de Grevelingen, dicht bij het strand. Donderdag s'morgens, de zon schijnt volop en met een mooie wind varen we rond de Hompelvoet naar den Osse om een nacht in een jachthaven door te brengen, douchen en wasjes draaien, accu's goed opladen zodat we klaar zijn voor het weekend. Na de lunch aan de steiger van de Hompelvoet met uitzicht op Ouddorp wordt het bewolkt en trekt de wind uit ZW aan tot af en toe 6. Naar den Osse is recht in de wind en de kinderen starten de motor om de jongsten niet te afkerig van het zeilen te maken. Voor Opa en Oma zijn dit net de omstandigheden dan hun toch wel zware boot in z'n element is en zij crossen hard heen en weer genieten van het zeilen.

Het is nu vrijdagmorgen 7 uur, eindelijk is hetWifi  netwerk zodanig belast dat ik dit stukje kon schrijven, gisteren was dat onmogelijk. - Jan


Grevelingen - st. Annaland

op 08 juli 2013.

We hebben prachtig zomerweer en we houden het bij korte zeiltripjes naar haventjes dichtbij het strand, zoals Middenplaat en West Repard.

Aan het eind van de week toch nog een onrustige avond vanwege pittige noorden wind die rechtstreeks in het haventje van Bommenede blies. Na wat verhuizingen naar ligplaatsen met meer luwte was het wel te doen. Vandaag maandag zijn we aangeland aan een meerboei bij st. Annaland. Het is nu hoog water (17 uur) dus niet zo geschikt om te zwemmen. Morgen in de loop van de ochtend kunnen we volop terecht aan het mooi droog vallende strandje. 

 

St. Annaland - Colijnsplaat

op 10 juli 2013.

Na dagen van flink warm weer, vandaag wat koeler en kans op bewolking. Gisteren volop genoten van het droogvallende strand. Mooi helder water, geen kwallen en volop de ruimte.

De avond is wat ongemakkelijker, de wind staat tegen de ebstroom dus heel wat keren rond de ankerboei gedraaid en gebotst. Enerzijds makkelijk zo´n lange haak met oog aan de boei maar in deze sitiuatie onhandig. Tevens was er een zeiljachtje in de problemen gekomen aan lager wal, Jan wou hulp bieden met de bijboot maar moest het halverweg opgeven omdat de buitenboord  motor het liet afweten en hij door Jacco en Lin terug gesleept moest worden met hun bijboot omdat het toch wel zwaar roeien was. Na de carburateur was schoon gemaakt werkte de motor weer als vanouds, maar goed ook want s´avonds is Jan nogmaals uitgerukt naar het inmiddels gestrande schip. Het oudere duitse echtpaar was zeer geholpen met wat gereedschap om het zwaard onder de boot uit te krijgen welke helemaal verbogen was. Een hele lastige klus voor die arme `leute` . Vanochtend om half 6 was het hoog water en via de verrekijker werd vast gesteld dat de boot wel dreef maar zich niet kon verplaatsen. De bijboot was sterk genoeg om hen alsnog los te trekken en naar de dichtbij gelegen haven te slepen. Uiteindelijk viel het zwaard nog onder het schip uit en bleef aan een draad meeslepen. Zeer dankbaar werd het stel achter gelaten in de haven met het advies om niet teveel geld te investeren in een klein en behoorlijk oud zeiljachtje. Om 9 uur met de stroom mee vertrokken naar Colijnsplaat waar we weer eens kunnen douchen, wasje draaien etc.  

Oude Tonge - Lelystad

op 17 juli 2013.

Helaas de mooie winden van de afgelopen week raken op, wat overblijft is weinig wind voornamelijk uit het noorden,

met de verwachting dat dit nog minstens een week aanhoud. We proberen het nog wel op het Volkerak maar de ergenis door veel golfslag, warte en heel veel mugjes, doen de motoren starten en die komen tot rust op het Haringvliet aan een ankerbol achter het eiland Tiengemeten. Sandra had vooraf al geopperd dat beter is om aan het begin van de vakantie het Hringvliet op te gaan waardoor de huidige situatie van zinloos om op de motor naar Stellendam te gaan en weer terug, wordt voorkomen. Maar het is niet anders en besluiten we om op Zondagmorgen daar afscheid van elkaar te nemen terugkijkend op een zeer geslaagde vakantie met mooi en droog weer en veel zeiltochtjes. Voor ons was het naturlijk vooral ook genieten om samen met de kleinkinderen op te trekken en met enige weemoed koersen wij wel naar Stellendam. Wind ontbreekt volledig en het wordt warm we houden er rekening mee dat de hele afstand via IJmuiden naar Lelystad gemotord moet worden. In Stellendam tanken we snel zodat we nog net met de sluis mee kunnen en we via de geul langs het strand van Rockanje naar de 2e Maasvlakte varen. Dat scheelt in vergelijking met het slijkgat zo'n 2.5 mijl. En zowaar kunnen we nog ruim een half uur zeilen, we stuiten dan bij laag water op de ondiepte ongeveer een nhalve mijl vanaf de 2e Maasvlakte. We moetn wachten tot 2 na laag water voordat we voldoende diepte hebben, de tijd wordt nuttig besteed om met de zwembroek aan de boot te reinigen. Zoals een beetje verwacht, het was voor ons de 1e keer deze route, vinden we een prima ankerplek achte het hoge duin wat ons scheidt van de Noordzee. De 2e Maasvlakte is ook al helemaal ingericht op strand toerisme, trappen naar de duintoppen en prullebakken langs de vloedlijn, het is ondanks de warmte niet erg druk ook hier veel kwallen. Met wind uit noordelijke richtingen prima liggen hier, uit het zuidwesten mag het niet te hard waaien, je ligt wel tussen hoge banken, de verwachting is dat dit mee kan vallen. De volgende ochtend om 6 uur verlaten we de Geul van De Hawk, zoals dat hier heet, laverend aan de hand van het stromingsbeeld en de kaart op de plotter omdat er enkel een paar gele boeitjes liggen na nog een kort stukje over ondieper water passeren de west kardinaal op weg naar de Eurogeul. Zonder problemen kunnen we die oversteken, de sturautomaat wordt op 35 graden gezet en ondanks de voorspelde warmte ziten wij met de jas aan de mijlen op de motor en stroom mee te maken en al om 13 uur liggen we voor de sluis van IJmuiden. We vergeten om de wachtijd te gebruiken om de zonnetent op te zetten en moeten we in het Noordzeekanaal flink afzien, de weinge wind die er is staat achter en is er geen spoortje verfrissing. Na de Oranjesluizen moeten we tot 18 uur wachten op de Schellingwoudebrug, ondertussen de maaltijd klaar gemaakt en genuttigd. Er lijkt nog wat wind te komen uit een bezeilde richting en overwegen we nog naar De Bloc Kuffeler te zeilen, maar we moeten al snel strijken, de weinig wind is pal tegen en voor vandaag is het genoeg geweest en wordt het anker uitgegooid bij Durgerdam. Dinsdagochtend in ruim 3 uur in redelijk fris weer maar weer heel veel mugjes leggen we de laatste mijlen van deze vakantie af. En gaan nu genieten van het mooie weer in onze achtertuin.